Close

Haptonomie

Er worden verschillende termen gebruikt rond het begrip haptonomie en haptotherapie. 

Hapsis Nomos

Hapsis staat voor de tast en Nomos voor leer. Ofwel haptonomie staat voor de leer van de tast. Tasten of aanraken doen we met ons gevoel. En in het voelen kan onderscheid worden gemaakt tussen het voelen met de huid en het voelen met je gemoed. 

Zo kan je in twee opzichten worden geraakt wanneer iemand zijn hand op je schouder legt. Je voelt letterlijk dat iemand je schouder aanraakt met je huid en tegelijkertijd kan deze aanraking betekenis hebben voor je gemoed. Het voelt prettig of juist niet. Ons lichaam reageert vaak direct op een aanraking. En dat gebeurt grotendeels onbewust. Ons denken begint pas later en daarmee worden we ons bewust van wat er gebeurt. 

Als haptotherapeut leer ik je meer bewust worden van de eerste reacties van je lichaam. Vervolgens kunnen we bekijken wat deze reacties je eigenlijk te vertellen hebben.

Verschil tussen haptonoom of haptotherapeut.

De begrippen worden in de volksmond wat door elkaar heen gebruikt. Een haptonoom is iemand die opgeleid is om met haptonomie te werken. Dat kan in allerlei verschillende beroepen worden toegepast. 

Werken op haptonomisch basis

Zo bestaan er fysiotherapeuten, verloskundigen, psychologen en andere beroepsgroepen die op haptonomische basis werken. Ze voeren hun vak uit en nemen principes uit te haptonomie mee in de behandeling. Deze opleiding duurt 2 jaar.

Werken als haptotherapeut

De vier jarige opleiding tot haptotherapeut gaat niet alleen in op de principes van de haptonomie, maar vooral ook hoe je die therapeutisch toe kunt passen. Een haptotherapeut is een beroep op zichzelf, met een eigen beroepsvereniging die de kwaliteit van haar leden bewaakt. Dit is de reden waarom zorgverzekeraars alleen de behandeling van aangesloten haptotherapeuten vergoed.


Wil jij weten wat haptotherapie voor jou kan betekenen?


lees meer

Ik ben erkend en geregistreerd bij de beroepsvereniging Vereniging van Haptotherapeuten VVH, en opgenomen in het kwaliteitsregister van GZ-Haptotherapeuten.

VVH lid en registratie nummer 765A

AGB code praktijk 90062234

AGB code persoonlijk 90102826

KvK nummer 66811910